Publicerad den

Lavinsök – använd transceiver

Utlöst lavin - hyr lavinutrustning för att vara säker
En lavin kan inträffa när man minst anar det

Att du bär en transceiver kan vara skillnaden mellan liv och död, både för dig och dina vänner. Det är inte enbart för den inbitne offpisträven som lavinutrustning kan komma till användning, utan även piståkare kan tyvärr drabbas. Vi rekommenderar därför alla som rör sig i fjällen vintertid att använda denna livlina.

Egentligen rekommenderas det alltid att gå en lavinkurs (från bl. a Sveriges Lavinutbildningar) för att lära sig hur man ska använda utrustningen i olika situationer. Men om man inte har möjlighet till detta så ska man i alla fall läsa på och kanske kolla in någon film på youtube. Om du fortsätter läsa så ger vi dig de allmänna kunskaperna för att använda vårt lavinkit från Mammut samt länkar till videoklipp som kan vara värda att kolla på.

Ett transceiver kit kan vara en bra investering om du spenderar mycket tid i fjällen, men för de som åker slalom/snowboard en helg eller en vecka per år är det mer ekonomiskt att hyra lavinutrustning. Då kan du använda den bästa lavinutrustningen utan att betala en förmögenhet.

Allmänna tips

Transceivern skall alltid vara påslagen. När du har på “Sänd” så drar transceivern ytterst lite batteri, det är därför inte lönt att försöka spara genom att slå av strömmen emellanåt. Se däremot till att transceivern alltid är fulladdad när du ger dig ut.

Se till att transceivern alltid är fäst vid dig. Helst med ett anpassat sele eller i en innerficka av något slag. Undvik att ha transceivern i ryggsäck, då denna enkelt dras av i en lavinsituation.

Ha inte transceivern för nära din mobiltelefon. Detta beror på att mobilen kan störa sändningssignalerna och därför göra det svårare att hitta dig under snön.

I en situation där ni försöker lokalisera en begravd individ bör alla transceivrar som inte söker vara avstängda för att inte störa signalen.

Hyr lavinutrustning istället för att köpa om du är i fjällen sällan. Då kan du alltid ha den senaste och bästa utrustningen utan att behöva betala en förmögenhet.

Så här söker du med transceiver

Börja sökningen

När du märkt att någon blivit begravd av en lavin gäller det att agera snabbt, varje minut är värdefull. Försök först identifiera vart personen senast sågs och ta dig dit. Därefter slår du på sökläget på din transceiver. Håll transceivern framför dig med displayen uppåt och sicksacka dig ned för backen. Ta ut svängarna medan du går nedåt. Förhoppningsvis fångar transceivern fort en signal.

Följ signalen

En transceiver sänder ut signaler i cirklar som kallas flux-linjer. När du väl funnit en signal så får du upp en distansuppskattning i meter samt en riktning på skärmen. Fortsätt att hålla transceivern horisontellt framför dig och rör dig snabbt i den utpekade riktningen.

Finsökning

När du är väldigt nära (inom 2 meter) så kan du börja finsöka. Håll fortsatt transceivern horisontellt framför dig, men sänk den närmare snön. Knähöjd brukar vara optimalt. Rör dig framåt, bakåt, höger och vänster tills dess att transceivers säger till att det är dags att sondera.

Sondering

När transceivers signalerat att det är dags att sondera så vecklar du ut sonden. Tryck ned den i snön 90 grader mot lutningen. Upprepa detta i ett spiralformat mönster från utgångspunkten tills dess att du träffar den saknade. Låt då sonden sitta kvar i snön för att inte riskera att gräva fel.

Gräv upp den begravde

Det mest kritiska vid utgrävningen är att det måste gå fort. Se därför till att bytas av om ni är flera vid platsen. Är personen begravd djupare än en halv meter är det bättre att gräva fram personen från sidan, börja då en bit nedanför sonden. När ni närmar er individen så gräv försiktigare, dels för att inte skada personen men även för att inte förstöra lufttillförseln. Den allra sista biten skall helst grävas med händer istället för spade.

Vi hoppas att du slipper använda dig av dessa kunskaper!

Hyr lavinutrustning

Hyr lavinutrustning från oss för att vara på den säkra sidan:


Bra filmer

Visar hur man använder den transceivern som vi hyr ut

Visar hur man gräver på bästa sätt