Publicerad den

Att tänka på – Uppblåsbara liggunderlag

Personer i tält som ligger på liggunderlag av okänt r-värde

Att uppblåsbara liggunderlag är här för att stanna känns numera självklart. De medför en hel del fördelar jämfört med vanliga (omoderna?) liggunderlag. Bland annat har uppblåsbara liggunderlag mindre packvolym, lägre vikt och garanterar en bättre sömn. Det finns en massa olika märken och modeller som har sina egna anpassningar och egenskaper. Det finns dessutom en del konstiga benämningar, vad är till exempel ett r-värde? Det kan därför vara svårt att veta vilket liggunderlag som är rätt för just dig. Detta inlägg ämnar att redogöra för de vanligaste kategorierna och deras egenskaper, allt för att du ska kunna göra ett informerat val när du köper eller hyr utrustning.

Storlek och vikt

Storlek, packvolym och vikt är troligen det första man tänker på när man väljer liggunderlag. Uppblåsbara varianter varierar väldigt mycket när det kommer till dessa faktorer. Här tycker vi att du bör tänka ut vilken typ av vandrare just du är. Therm-A-Rest (ledande tillverkare av liggunderlag) har delat in deras liggunderlag i tre kund-kategorier, fundera vilken av dessa du tillhör:

Fast & Light
För dig som älskar frihetskänslan av en lätt ryggsäck och prioriterar detta över allt annat.

Trek & Travel
För dig som gillar att vandra medellångt till långt men inte vill kompromissa med komforten.

Camp & Comfort
Passar bäst för dig som prioriterar komfort och endast vandrar kortare sträckor eller bilcampar.

I de allra flesta fall går det att göra antagandet att desto lättare och mindre packvolym, desto mindre komfort och vice versa. Välj därför vad du prioriterar högst och leta fram liggunderlagen som passar dig därefter. Gå gärna in via de länkade kategorierna ovan som leder till Therm-A-Rests hemsida så filtreras liggunderlagen åt dig.

Temperatur (r-värde)

När det kommer till uppblåsbara liggunderlag är det stor skillnad på hur anpassade de är för olika temperaturer. Liksom sovsäckar finns det liggunderlag som är skapta för olika säsonger. För att få så mycket ut av ditt liggunderlag som möjligt bör du fundera över när du kommer använda det samt om du lätt blir kall eller varm. Det som skiljer är hur väl modellerna isolerar mot underlager samt reflekterar tillbaks din värme. Varje liggunderlag har ett så kallat R-värde som är ett mått på hur väl det värmer. 

R-värden för liggunderlag varierar vanligtvis mellan 1 och 7, ju högre desto varmare. För enbart sommarsäsong skall man satsa på ett R-värde mellan 1 och 3, för tresäsongs är det 3-5 som gäller och för ett vinteranpassat/fyrsäsongs ska man välja ett R-värde på 5 eller högre. Är du en frusen person väljer du att lägga dig i överkant av dessa intervall, men om du däremot svettas lätt är det nederkant som gäller.

Hyr liggunderlag

Om man fortfarande är osäker vad som passar en, eller bara vill testa något nytt så är det en bra idé att hyra. Här på GearRentle har vi för tillfället två olika uppblåsbara liggunderlag av högsta kvalité från Therm-A-Rest:

NeoAir UBERLITE Reg (Fast & Light)
R-värde: 2,3
Vikt: 250 gram
Packvolym: 15 x 9 cm

Trail Pro Large (Trek & Travel)
R-värde: 4,4
Vikt: 1110 gram
Packvolym: 33 x 23 cm