Publicerad den

Bike-packing vs. Cykeltouring

Cykeln har de senaste åren blivit ett allt mer populärt färdmedel för sommarhalvårets äventyr. Cyklister längs Cykeln har de senaste åren blivit ett allt mer populärt färdmedel för sommarhalvårets äventyr. Cyklister längs landsvägarna blir en vanligare syn och det har skett en explosion av cyklar i fjällvärlden. Två begrepp som man vanligtvis använder när man beskriver äventyr på cykel är ‘Cykeltouring’ och ‘Bike-packing’, men vad betyder egentligen dessa begrepp och vad är skillnaden?

Cykeltouring

En vanligt förekommande syn längs landsvägarna under sommarhalvåret är tungt packade cyklister som pressar mil efter mil. Dessa cyklister är troligen ute på cykeltouring. Denna typ av cykelsemester är den som är mest lättillgänglig för gemene man. Detta eftersom du inte behöver en dyr cykel utan en standard cykel duger fint, t ex den du använder till jobbet. Utöver cykel är det också vanligt att ha packväskor man hänger på pakethållaren. Dessa packväskor är ofta rymliga, därför kan man på en cykeltouring tur unna sig lite skönare sovutrustning.

Det är väldigt lätt att anpassa en cykeltouring tur efter tycke och smak. Det går ofta att slå camp lite vart som helst och det är sällan man behöver anpassa turen efter vattentillgång, då man ofta cyklar genom små samhällen där man kan handla förnödenheter eftersom. Det mest fantastiska med cykeltouring i mitt eget tycke är att det inte behövs så mycket förberedelse. Har du utrustningen så är det bara att hämta cykeln och sticka iväg.

Bike-packing

Den inbitne fjällvandraren kan intyga att det under senare år har skett en explosion av cyklar längs vandringslederna. Det beror på att bike-packing som har slagit igenom på allvar. Det som främst skiljer bike-packing från cykeltouring är vart aktiviteten utförs. Medan cykeltouring sker längs landsväg så är stigarna, fjällederna och klippor en bike-packers naturliga habitat.

Denna typ av äventyr är ofta mer krävande vad gäller planering och utrustning. Cykeln bör helst vara av mountainbike typ och måste tåla de större påfrestningarna som miljön utgör. Bike-packing ställer även höga krav på att packväskorna tar lite plats och sitter stabilt på cykeln. En populär setup som är ram-, styr- och sadelväska. Idén med utrustningen är att den skall göra så lite avkall som möjligt på själva cykelupplevelsen. Det är därför även viktigt att man använder sig utav lättviktsvarianter av tält, sovsäck och så vidare.

Den frihet som en bike-packing tur ger är svårslagen. Att kunna lägga långa distanser över milsvida fjäll eller att svischande ta sig fram genom skogen är en upplevelse utöver det vanliga.